I forlængelse af gårdagens blogpost omkring drømmesadelrummet, så tænker jeg, at jeg vil dele lidt omkring mine ønsker og krav til en ejendom, som på langt sigt gerne skulle opfylde følgende ønsker og krav. I forhold til folde ville jeg elske både at have store lækre græsfolde, hvor de kan gå en og en eller med en ven, samt sandpaddocks til de våde vintermåneder, hvor alt bare bliver til mudder – især her i dk. Som inspiration hertil har jeg især gemt de første 20 billeder hegn fraDe Sutter Naturallyopsat af Henriks Omheiningi Holland. De Sutter Naturally’s agent i Danmark er Walber Equestrian.

Mine drenge går på fold hver dag og næsten i alt slags vejr, med mindre det bare står ned i lårtykkestråler, så kan de godt få en dag med blot træning og walker.

Alle heste, også konkurrenceheste på højt niveau, bør efter min mening have foldtid. Det er deres natur at bevæge sig meget, og de fleste heste trives bedre med mange timers fold. Jeg får personligt to meget mere afslappet og glade drenge. Ligeledes får man en hest med en bedre muskulatur og en mere naturlig appetit, og man får en hest, hvor sandsynligheden for at udvikle boksuvaner er mindre. Ofte kommer heste med meget foldtid faktisk mindre til skade på folden, da de vil være rolige og afslappede, når de kommer ud, mens en hest, der kun kommer lidt på fold, måske vil benytte lejligheden til at brænde overskydende energi af og dermed risikerer at skade sig selv. Derfor er jeg bestemt tilhænger af fold, og massere af den.

Jeg ved dog også at nogle heste virkelig ikke er vilde med meget fold og bliver urolige efter en time eller mindre på fold. Måske fordi de ikke er vant til det eller generelt bare er urolige. Her er det vigtigt at aflæse hesten, og vurdere om man roligt kan vende hesten af med dens behov for at komme ind efter blot 30 min, eller om det er for hesten bedste, at den måske kommer på fold af flere gange om dagen, indtil den bliver mindre stresset omkring situationen.

Copy kan generelt godt lide at gå på fold, men når han ikke gider mere, så er hegnet ikke højere end han let kan springe over og finde sig et nyt sted at græsse. Og det skal ærligt indrømmes at det ikke kan tælles på en hånd, hvor mange gange han har gjort dette. Heldigvis har vores opstaldningssteder været ret isoleret, og har ikke ligget tæt op af nogle trafikerede veje, men det giver da en vis utryghed, når jeg er blevet informere om, at han endnu en gang har sprunget hegnet. Oftest er han blot sprunget ind på næste fold eller har græsset nær foldene, men så da gerne han blev inde på den fold der var tiltænkt ham fra start.

Ved mange er af den opfattelse af sandpaddocks ikke er folde, og hesten skal have lov til at hygge rundt og slå rumpen i vejret og få krudtet af, og det må de hjertens gerne i sommermånederne, hvor bundforholdene er til det. Jeg syntes bare personligt at vintermånederne er virkelig øv i forhold til alt det mudder, og oftest syntes mine drenge heller ikke det er så super spændende at stå ude flere timer, og dertil ender de alligevel med at stå i hænge i mudderet ved leddet på trods af massere græs længere nede bag på folden. Hvis man ikke har mulighed for både græsfolde og sandpaddocks, så kan løsning være eventuelt ilægning af måtter ved indgangspartier og andre udsatte opråder, og når vi netop snakker om mudrede vinterfolde og indgangsområder – så køre Walber Equestrian netop nu ved fed konkurrence hvor man har mulighed for at vinde 10 Walber Arena Mats til forbyggelse af mudder!

Deltag i konkurrence på Walber Equestrian‘s facebookside HER

Photo credit Hendriks Omheining