Som alt andet i ridesporten er selv foldtid og dækkenjunglen en religion.

En hver hest kan klare en lille regnbyge, men de fleste hesten syntes ikke det er særligt spændende at stå ude en hel dag i silende regn. Jeg fortrækker bestemt at drengene kommer på fold hver dag. Selvfølgelig hvis regnen siler ned kommer de ind efter en time til to. Hvis det blot er småregn eller byger, fortrækker jeg de står ude hele deres foldtid.

Hvorfor så regndækken?

 Der kan opstå problemer med hestens naturlige temperaturregulering ved kraftig regn og vind, da dens naturlige evne til at modstå kulden påvirkes af forringelsen i pelsens isoleringsevne, når hesten er våd, og derudover øges varmetabet i kraftig vind.

Hvilket regndækken bør man så vælge?

Regndækkenet har til formål at beskytte hesten mod de værste mængder regn i de kolde sommer- og tidlige efterårsdage. Dækkenet har ikke til formål at beskytte hesten mod decideret kulde, men har til formål at sikre, at hesten ikke bliver våd, så pelsens isoleringsevne bevares. Visse regndækkener er isoleret med et tyndt lag fleece eller 50 gram polyesterfyld, der begge har til formål at transportere eventuel fugt væk fra hesten, så der ikke dannes kondens under dækkenet.

Personligt vil jeg altid fortrække et regndækken med 50 gram fyld, som kan hjælpe med at transportere eventuel fugt væk fra hesten, men det er vigtigt at vælge et dækken, der har optimal pasform til den enkelte hest, og nogle gange kan det være en fordel at afprøve flere forskellige modeller, før man finder det, der ligger mest optimalt. En god pasform sikrer, at dækkenet retter sig tilbage på plads, hvis hesten for eksempel har rullet sig. Vælg et dækken, der har en god pasform og glat polyesterforring ved bringe- og skulderparti. Det forhindrer friktion og deraf slitage ved især skulderpartiet. Dækkenet skal slutte tæt rundt om halsen uden at stramme eller skabe trykninger ved manken. Derfor er det vigtigt, at dækkenet ligger fremme over manken og ikke skaber slidmærker eller direkte sår i mankepartiet. Hvis hesten er sart ved mankepartiet eller er meget markeret, bør du overveje et dækken med halvhøj hals, som ikke kan give trykninger, eller et dækken med særligt designede puder ved mankepartiet, der beskytter mod trykninger.

Det er vigtigt, at dækkenet giver den enkelte hest god bevægelsesfrihed. For nogle heste er et dækken med V-lukning den bedste løsning, mens det for andre er mere ideelt med en almindelig dobbelt bringelukning. Og hvis dækkenet har benudskæringer, giver det en bedre bevægelsesfrihed. En stor haleklap på de enkelte dækkener giver optimal beskyttelse af lændemusklerne og bagparten, skærmer mod kulde, regn og blæst og dækker ligeledes en del af hestens halerod.

Denier betegner stoffets styrke og vævningens tæthed. Man siger, at jo højere denier dækkenet besidder, jo stærkere er dækkenet. Dog har det også betydning, hvilket ydermateriale dækkenet er produceret i. 1.000 denier ballistic nylon er for eksempel stærkere end 1.200 denier polyester nylon. Det kan være en fordel at vælge et dækken af høj denier, hvis hesten går på fold med andre legesyge heste, da det tåler lidt mere.

Tre dækkener jeg anbefaler:

 Amigo Hero Lite 0 gram med disk lukning. Det ergonomisk design ved disklukningen giver hesten frihed fortil omkring brystpartiet, da den fordeler presset bedre end fx v-front-luknings-spændet. Herved reduceres trykninger fra spændet omkring brystpartiet. Disc-front lukningen gør endvidere at dækkenet ikke folder sammen fortil. Det er et fint dækken hvis man blot vil have et regndækken.

– disc front lukning. – 600 Denier Polyester – vandtæt til 3000 mm og åndbart – nylon foring for at reducere friktion – Leg arches, benudskæring for maksimall bevægelsesfrihed for benene

AMIGO HERO LITE DISC 0G FRA HORSEWARE.

Pris: 500 kr.

*****

Amigo Hero 6 50 g med dobbelt bringelukning.

– dobbelt front lukning . – 600 Denier Polyester – vandtæt til 3000 mm og åndbart – nylon foring for at reducere friktion – Leg arches, benudskæring for maksimall bevægelsesfrihed for benene

AMIGO HERO 6 50G FRA HORSEWARE

Pris: 678 kr.

Amigo’s hero serie passer ikke til linersystemet, og det er derfor ikke muligt at bygge videre på dækkenet, som ved fx Amigo Tripple Plus dækkenet.

*****

Amigo Tripple plus er et dækken special produceret i samarbejde med Bot-shop. Selve yderdækkenet består af 50 gram og en hals på 0 gram. Dækkenet ligger i prisklassen 1800 kr. Det er en del mere end Amigo Hero serien, men til Tripple dækkenet modtager man ligeledes 100 gram og 200 gram liner, og man får derfor de ideelle komponenter til det perfekte overgangsdækken til både efterfårs- og forårsmånederne. Og hvis det ønskes er det muligt at tilkøbe op til 450 gram’s linere.

– Vandtæt & åndbart – 1200 D Stærkt Polyester ydermateriale – Tykkelse på foer 50G – Aftagelig hals, 0G, medfølger

-Horseware Liner 100G + 200G – V-frontlukning – Polyesterfoer foring for at reducere friktion – Leg arches, benudskæring for maksimall bevægelsesfrihed for benene –

AMIGO BRAVO 12 TRIPPLE PLUS – 50G INCL. HALS, LINER 100G & 200G FRA HORSEWARE

Pris: 1.800 kr.

***

Indlæg sponsoreret i samarbejde med www.Bot-shop.dk