Nu er efteråret så småt ved at gøre sit indtog!

I weekenden kom insektdæknerne med hjem til en ordentlig omgang vask for efterfølgende at blive pakket ned i deres respektive dækkenposer og væk i kasser, klar til næste sommers insektinvasion. Vask af dækken inden nedpakning og korrekt opmagasinering i et rum uden fugt er ideelt.

Netop nu går vi ind i en periode hvor vejret viser sig fra sin mest svingende side, med varmere dage og regnfulde dage, som bevirker at der skiftes en del mellem dækken og ikke-dækken, og det er altid svært at vurdere hvilke dækkener man på nuværende tidspunkt bør finde frem fra dækkenlageret. Indrømmet jeg har en del dækkener at vælge imellem – så det er vigtigt at finde de mest ideelle til sæsonen.

Det vigtigste af alt er at vælge det rette dækken, der gør, at hesten ikke er sårbar over for dag- og nattetemperaturer, temperaturudsving, regn og vind. Hvis hesten er kuldskær eller har tendens til at blive for varm under dækkenerne, bør du løbende kontrollere, at hesten har det rette antal gram på i forhold til dens egen temperaturregulering, og ikke blot lægge det antal gram på, som naboens hest har. Det er meget individuelt fra hest til hest, hvilke antal gram den føler sig tilpas med. Lad temperaturen og ikke datoen bestemme, hvornår hesten skal have dækken på.

Jeg er så småt begyndt at tænke på anvendelse af natdækkener, som beskytter hesten mod de køligere nattetemperaturudsving. Fra naturens side kan hesten uden problemer håndtere fald i temperaturen. Det gør den ved at sætte tættere og længere pels for at holde på varmen. Pelsens evne til at regulere kropstemperaturen er relateret til pelsen længde, tykkelse og tæthed per kvadratcentimeter af hudens overflade. En essentiel faktor i forhold til pelsens termoregulering er en lille muskel forbundet til hver hårsæk og styret af nervesystemets evne til at trække hårene op i en stående position. Denne fysiske proces øger pelsens isolerende faktor ved at øge luftindholdet i pelsen og fungerer som en varmeisolerende faktor. Netop pelssætning vil jeg gerne undgå så lang tid som muligt, og dette kan reduceres en smule ved anvendelse af natdækkener. Det er vigtigt at vælge et dækken med høj åndbarhed, og som kan transportere fugten væk fra kroppen, så hesten ikke sveder og bliver våd under dækkenet. Til dette er et åndbart stalddækken mest ideelt. Ligeledes kan det være et plus at vælge et dækken med smudsafvisende overflade.

Igen omhandler det hvor mange dækkener man ønsker at investere i:

Personligt har jeg i år planer om at investere i Rambo Airmax cooler fra Horseware – Dækkenet er et polyester netdækken med blød og absorberende inderside, der transportere fugt væk fra hesten. Dækkenet har ligeledes en glat yderside, der bevirker at strøelse ikke hænger fast. Dækkenet skal anvendes til de tidlige eftersåsnætter, men kan ligeledes anvendes under transport eller som underdækken de køligere nætter. Det har dobbelt frontlukning og 2 gjordstropper.

Rambo Airmax Cooler fra Horsewarekoster ved Bot-shop 574 kr.

Endvidere vil jeg gerne investere i et Amigo Insulator lite 100 G eller 200 G. Begge dækkener med god pasform, dobbelt frontlukning og smudsafvisende overflade. Dette dækken har gjordstropper i forhold til linere, der blot indsættes i yderdækkener. Da jeg i år forventer at drengene kan få fortaget dækkenskift i forhold til, at de er på stald eller på fold, vil jeg gerne have dækkener, der mest optimalt kan anvendes til formålet.

Amigo insulator lite 100 Gog Amigo Insulator medium 200 Gligger i prislejet 575-600 kr ved Bot-shop.

Photo credit Casper Dufour

Indlægget er sponsoreret i samarbejde med bot-shop.dk